JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Grupa „Poeziranje” pobedila na Četvrtom Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL je po četvrti put održan 2. i 3. marta 2013. godine u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 19. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

Pesnici i publika na Festivalu

Za učešće na četvrtom EVROPSKOM FEJSBUK PESNIČKOM FESTIVALU prijavilo se 460 pesnika iz 18 zemalja sveta. Oko 130 učesnika (iz cele Srbije, od Subotice do Leskovca, iz Makedonije, Hrvatske, Austrije, Švajcarske, BIH, Nemačke, Crne Gore) je lično učesatvovalo na festivalu, dok se ostali pesnici učestvovali putem fejsbuka. 

Otvaranje Festivala

Festival je otvorio književnik Jovan Zivlak, a prva je kao počasna gošća pesnikinja nastupila Milica Jeftimijević Lilić. Prisutne su pozdravili i direktor Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović i potpredsednik Opštine Novi Bečej Zoran Pušić koji su pesnike pozvali da gostuju na jednom od sledećih okupljanja u Novom Bečeju.

Žiri u sastavu Simon Grabovac (predsednik), Franja Petrinović (potpredsednik), Miloš Latinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović doneo je odluku da nagradu u vidu objavljivanja pesničke knjige ove godine dodeli Grupi „Poeziranje” koju čine mladi pesnici iz više zemalja iz regiona, koji već dve godine deluju na fejsbuku kao grupa pesnika.

Predstavnici Grupe „Poeziranje” Igor Varga iz Herceg Novog i Jelena Blanuša iz Kikinde i organizator Radovan Vlahović

Pesnici koji su se prijavili na festival kao Grupa „Poeziranje” su: Srđan Knjeginjić, Dženita Suljkanović, Igor Varga, Jovana Bajagić, Mladen Đuričić, Ljubomir Delević, Milana Ljubisavljević, Marija Pantelić, Dejan Popović, Jelena Blanuša, Dalibor Starčević, Ivana Šafradin, Mladen Stojadinović, Nataša Nikolić, Predrag Milovanović, Roberto Vodanović, Svetlana Savić, Vedrana Dragoljević i Jelena Vidić. 

Predstavnici Grupe „Poeziranje” Igor Varga iz Herceg Novog i Jelena Blanuša iz Kikinde zahvalili su organizatorima i žiriju u svoje ime i ime svojih kolega.

Obrazloženje žirija
Grupa pesnika okupljenih oko fejsbuk projekta Poeziranje” mnoštvom razloga privukla je pažnju članova žirija ovogodišnjeg Fejsbuk festivala. Pre svega to je novi senzibilitet koji ovi mladi stvaraoci saopštavaju sa neverovatnom jednostavnošću, pesnički veoma uspelo i ponekad sa skoro neprimerenom virtuoznošću. Naravno, kada ovo kažemo onda veoma dobro znamo da imamo posla ne sa grupom koja nastupa sa jedinstvene programske platforme, nego je to skupina pojedinaca. Ali, ipak, može se govoriti o nekim zajedničkim karakteristikama. Pored, već pomenutog senzibiliteta, tu je i specifičan mladalački, ponekad prkosan, drugi put sarkastičan, odnos spram sveta i pojava, kao i jednostavnost u njhovom imenovanju i uobličavanju. Drugu karakteristiku, možda i važniju u umetničko- stvaralačkom smislu, čine razlike između njih. Te razlike se kreću od tematsko-motivskih, preko jezičko-stilskih odlika do načina uobličavanja pojedih pesama. Međutim, kada je poezija u pitanju sve ovo je nebitno, ili je u drugom planu, jer važno je samo da je pesma uspela. Žiri je na veliko svoje zadovoljstvo otkrio i više nego dovoljno dobrih pesama da bi jednoglasno odlučio da ovoj grupi kao dvostrukom fenomenu; s jedne strane kulturno-stvaralačkom koji se otkriva u potrebi mladih ljudi sa raznih strana za međusobnom komunikacijom, i s druge, što je ta komunikacija ostvarena elektronskim putem. Međutim, ovde se ipak, pre svega, radi samo o poeziji i to dobroj, i žiri je to pre svega imao u vidu, ali nije nezanimljivo ni zasnovanje pesničke republike na prostoru koji i dalje razjedaju različiti oblici blago rečeno nepoverenja.

Pesme svih 460 prijavljenih učesnika biće objavljene u zajedničkom zborniku radova u izdanju BKC-a. 

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL je za četiri godine okupio oko hiljadu pesnika koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku, sarađuju međusobno u virtuelnom svetu, a na festivalu na Novosadskom sajmu imaju priliku da se upoznaju i sretnu lično i čitaju jedni drugima, kao i prisutnoj publici na Festivalu, svoje stihove u stvarnom svetu. EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL pokazuje da je poezija univerzalna tvorevina ljudskog duha koja ne priznaje granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.



Počasna gošća pesnikinja Milica Jeftimijević Lilić.

Nastup Grupe „Poeziranje”.

   Voditeljka programa i pesnikinja Ivana Papeš Bogosavljev.

Željko Knežević iz Švajcarske.

 Aleksandra Obradović Ćirkin iz Austrije.

Valentina Gorgievska Pargo iz Makedonije.

 Dženita Suljkanović iz Tuzle, BIH, članica pobedničke Grupe „Poeziranje”.

Darko Turković iz Hrvatske.

Ivan Korponai iz Nemačke.

 Slavka Klikovac iz Crne Gore.


Velika posećenost i interesovanje za Festival.

Radovan Vlahović, Imelda Monarov Čuljak, direktorica Salona knjiga, i dr Zoran Đerić.
  
Radovan Vlahović, Franja Petrinović i Zdravko Odorčić iz Zagreba.

 Dr Mirjana Brković govori o 3. zborniku radova sa prošlogodišnjeg Festivala na štandu BKC-a.


 Goran Ibrajter govori stihove iz svoje nove knjige Stihije u izdanju BKC-a.

Nada Kljajić, autorka BKC-a.

Radovan Vlahović, direktor i autor BKC-a.

Dijana Subotički, autorka BKC-a.

  Otvoreni štand: autorka Književne Omladine Srbije.



     Dr Anica Župunski, autorka BKC-a.


  Publika na promocijama na štandu.

 Učesnici Festivala.



VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE VIDETI NA FEJSBUK STRANICI FESTIVALA

Dodeljene Nagrade "BookILL Fest-a" na Salonu knjige

BookILL Fest Festival ilustracije knjige je u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma po drugi put održan 1. marta 2013. godine na Novosadskom sajmu, i to u okviru 19. međunarodnog Salona knjige.
Povodom BookILL Fest-a raspisan je internet konkurs za najbolje ilustrovanje knjige. Od 61 autora iz Srbije i 7 drugih zemalja (Rumunija, Mađarska, Nemačka, Slovenija, BIH, Hrvatska, Crna Gora i Jordan) stiglo je oko 350 radova.
Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov selektovao je oko 100 radova od 45 autora.
Izložba ilustracija postavljena je tokom trajanja Salona knjige (od 28. februara do 5. marta 2013. godine) na štandu Banatskog kulturnog centra u hali Master Novosadskog sajma, a otvaranje izložbe i proglašenje pobednika održano je 1. marta kada je žiri na centralnoj bini hale Master proglasio pobednike i dodelio nagrade za najbolje ilustracije pesničke knjige, prozne knjige, knjige za decu i foto-ilustracije knjige.
 


Slobodan Ivkov, Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov


Dobitnici nagrada "BookILL Fest-a"

NAGRADE


Banatski kulturni centar i Novosadski sajamu okviru 19. Međunarodnog Salona knjigai Festivala ilustracije knjige „BookILL Fest“ dodeljuju:


Nagradu za najbolju ilustraciju PESNIČKE KNJIGE Dragani Nikolić za ilustrovanje knjige „Zoo otac“, Paskal Peti, Treći Trg, Beograd


Nagradu za najbolju ilustraciju PROZNE KNJIGE Iztoku Sitaru za ilustrovanje knjige „Poljsko-ruska vojna pod belo-rdečo zastavo“, Dorota Maslowska,Modrijan, Ljubljana


Nagradu za najbolju ilustraciju KNJIGE ZA DECU Jovanu Ukropini za ilustrovanje naslovne strane knjige „Trolejbus za mesec”, Dragan Lukić, Pčelica,Čačak


Nagradu za najbolje korišćenje FOTOGRAFIJE U ILUSTROVANJU KNJIGE Branislavi Brandić za fotografiju na naslovnoj strani knjige „Seobe“, Miloš Crnjanski, projekat


POHVALU Nikoli Rikanoviću za ilustrovanje knjige „Bildbook Lynch der Fabelwelt“, Wagner Verlag, Gelnhausen, Nemačka


POHVALU Aleksandu Zolotiću za ilustrovanje knjige „Svitac pšeničar i vodeničar“, Dobrica Erić, Kreativni centar, Beograd


POHVALU Jeleni Pešić za ilustrovanje knjige „Majmunoljupci”, Vladimir Manojlović, Izdavaštvo RTS-a, Beograd


POHVALU Tanji Stevanović za ilustrovanje knjige „Ježeva kućica”, Branko Ćopić, projekat


POHVALU Sanji Grbić za ilustrovanje knjige „Znakovi pored puta” Ivo Andrić, projekat


POHVALU Dunji Mandić za ilustrovanje knjige „Zlatokosa”, Braća Grim, projekat


POHVALU Aleksi Jovanoviću za ilustrovanje knjige „Mali vrabac”, Pčelica, Čačak



Autori čiji su radovi ušli u selekciju: 

Iztok Sitar, Dan Paul Ungureanu, Nada Serafimović, Dragana Nikolić, Gulnar Hajo, Dušica Savić Bengijat, Nikola Rikanović, Julije Jelaska, Danijela Simović, Spomenka Alečković, Marija Stevanović, Jelena Pešić, Branislava Brandić, Ivana Đukić, Jovan Ukropina, Manja Lekić, Majo Danilović, Milica Nikolić, Tanja Stevanović, Dragana Mladenović, Snezana Todorović, Sanja Grbić, Nebojša Pejić, Dušan Pujić, Bojana Bogavac, Mijat Mijatović, Stefan Katanić, Dunja Mandić, Dragan Tadirović, Aleksandar Zolotić, Aleksa Jovanović, Milica Golubović, Teodora Ivkov, Monika Hever, Nada Vujičić, Danijela Vasiljević, Tina Kurbalija Igrošanac, Dejan Bogojević, Jelena Polovina, Jelena Kondić, Serjoža Popov, Bojan Radovanović, Sanja Zivanović, Milivoj Kostić, Zoran Popović 


Svečano otvaranje festivala i dodela nagrada.

Slobodan Ivkov, predsednik žirija.

Senka Vlahović Filipov, organizator i članica žirija.

Mr Sibila Petenji Arbutina, članica žirija.


Radovan Vlahović, direktor BKC-a, publika, ilustratori, dizajneri...

Jovan Ukropina, dobitnik nagrade.

 
Branislava Brandić.

Dragana Nikolić.

 Aleksa Gajić.

  Jelena Pešić i Dragan Inđić, direktor Izdavaštva RTS-a.

 Sanja Grbić.

 Tanja Stevanović.

 Izložba "BookILL Festa-a" na štandu BKC-a.

Razgledanje radova i druženje na štandu.

VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE VIDETI OVDE: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.404408212988797.1073741825.216070758489211&type=1&l=bdcc01529b