JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Sija knjiga majke Angeline“ - književna manifestacija i konkurs



Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i Kulturno prosvetna zajednica opštine Sečanj po treći put organizuju književnu manifestaciju „Sija knjiga majke Angeline“, posvećenu liku i delu srpske despotice i zadužbinarke Angeline Branković – Prepodobne mati Angeline, koja će se održati 11. i 12. avgusta 2013. godine u Sečnju i manastiru Krušedolu.

Tim povodom organizatori raspisuju konkurs za Nagradu „Majka Angelina“ za najbolju objavljenu knjigu i konkurs za Nagradu „Sija knjiga majke Angeline“ za najbolju neobjavljenu pesmu.


Konkurs za Nagradu Majka Angelina“ za najbolju objavljenu knjigu

Na konkurs za novoustanovljenu književnu Nagradu „Majka Angelina“ potrebno je poslati knjigu (bez žanrovskih ograničenja) objavljenu na srpskom jeziku u 2012. ili 2013. godini u 6 primeraka, do 1. avgusta 2013. godine na adresu: Banatski kulturni centar, JNA 35, 23273 Novo Miloševo.

Žiri za Nagradu „Majka Angelina“ čine: Sofija Ljukovčan, urednik i autor u Umetničkom programu RTV-a (predsednik žirija), Biljana Krstić, vokalni solista, istraživač u domenu izvornog stvaralaštva i muzički urednik u Radio Beogradu, Milica Jeftimijević Lilić, književnik i potpredsednik Udruženja književnika Srbije, Milan Nenadić, književnik, i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.

Nagrada „Majka Angelina“ svečano će biti uručena na dan Prepodobne Majke Angeline 12. avgusta 2013. godine, u manastiru Krušedolu, na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji koju će služiti Njegovo Preosveštenstvo vladika sremski Vasilije. Čast da je uruči pripala je prvom dobitniku Svetske pravoslavne književne nagrade „Bogorodica Trojeručica akademiku Matiji Bećkoviću, na čiji predlog je Presveta Bogorodica Trojeručica imenovana za slavu srpskih pesnika. Svetoj Liturgiji i svečanom uručenju nagrade „Majka Angelina“ prisustvovaće brojni pesnici, književnici, umetnici, među kojima i Svetlana Velmar Janković, Biljana Krstić, hor „Sveti Nikolaj srpski“...


Konkurs za Nagradu „Sija knjiga majke Angeline“ za najbolju neobjavljenu pesmu

Na konkurs za Nagradu „Sija knjiga majke Angeline“ za najbolju neobjavljenu pesmu potrebno je poslati jednu neobjavljenu pesmu na temu LEPOTA KOJA SVET SPASAVA na mejl: sijaknjigamajkeangeline@gmail.com
Radove i podatke: ime, prezime, adresa, telefon i mejl poslati do 01. avgusta 2013. godine. Žiri će nagraditi 3 najbolje pesme, a 10 odabranih autora će kazivati svoje stihove na manifestaciji 11. avgusta u Sečnju.

Žiri za Nagradu „Sija knjiga majke Angeline“ čine: Sofija Ljukovčan urednik i autor u Umetničkom programa RTV-a (predsednik žirija), Dragana Slijepčević, saradnik za kulturu Kulturno prosvetne zajednice opštine Sečanj, Danijela Aleksić, profesor srpskog jezika i književnosti, Dragan Batinić, književnik i novinar, i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.

11. avgusta u porti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija u Sečnju, u umetničkom programu, biće promocija knjige autora koji će poneti Nagradu „Majka Angelina“, svečana dodela Nagrade „Sija knjiga majke Angeline“ za najbolju pesmu, a odabrani pesnici kazivaće svoje stihove. Istog dana u Kulturnom centru Opštine Sečanj održaće se projekcija filma „Krušedol  petsto godina u dvanaest slika“ Radio televizije Vojvodine i otvaranje izložbe slika „Prizori praskozorja Nove Altamire“ Aleksandra Bjelovukaiz Vukovara.

Sve pesme pristigle na prošlogodišnji konkurs „Sija knjiga majke Angeline“ izlaze u zborniku radova u izdanju Banatskog kulturnog centra i Kulturno prosvetne zajednice Opštine Sečanj. Pesme koje pristignu na ovogodišnji konkurs biće, takođe, objavljene u zborniku radova iduće godine.

Za sve informacije obratiti se na telefon: 063/644-369.