JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Đorđe Nikolić – prvi dobitnik Književne nagrade DESPOTICA MATI ANGELINA

 
  
Prvi dobitnik Književne nagrade DESPOTICA MATI ANGELINA je Đorđe Nikolić za zbirku pesama „Vi niste od ovoga sveta“ (Srpska književna zadruga, 2012).

Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu:

Sofija Ljukovčan
urednik i autor u Umetničkom programu RTV Vojvodine (p r e d s e d n i k)

Biljana Krstić
vokalni solista, istraživač u  domenu narodnog stvaralaštva i  muzički urednik u Radio Beogradu

Milan Nenadić
književnik

Milica Jeftimijević Lilić
književnik, potpredsednik Udruženja književnika Srbije

Radovan Vlahović
književnik , direktor Banatskog kulturnog centra

Laureatu će, 12. avgusta, na Dan Prepodobne mati Angeline, nakon Liturgije u fruškogorskom manastiru Krušedol, nagradu uručiti akademik Matija Bećković, prvi dobitnik Svetske pravoslavne književne nagrade BOGORODICA TROJERUČICA.


OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA

Knjiga „Vi niste od ovoga sveta“ (citat iz Jevanđelja po Jovanu) po sadržaju, porukama i duhovnom obilju koje čuva u predstavljenom svetu poniklom na srpskoj istorijskoj i duhovnoj baštini, među četrdesetak knjiga, izdvojila se srodnošću poetike autora Đorđa Nikolića i koncepcije Književne nagrade DESPOTICA MATI ANGELINA.
Budući da se nagradom želi naglasiti veličina Svete majke Angeline kao nekoga ko je čuvao tradiciju, duhovnost i služio srpskom narodu, značajna je činjenica da je upravo taj isti princip dominantan i u poeziji Đorđa Nikolića, u celini opusa, a poglavito u ovoj zbirci.
Kosovo kao srpski temelj i najteži srpski usud je postament ove knjige i preko njega se otvaraju brojne teme o esencijalnim problemima našeg naroda, opstanku, ugroženosti i tragičnoj poziciji u vremenu i prostoru.
Sa velikim smislom za istorijsko i za nužnost da se i poezijom bude u službi nacionu, Đorđe Nikolić uspeva da ostvari visoke estetske domete zasnovane na jevanđeoskim postulatima, na istorijskim činjenicama i težnji da poeziji vrati onu ulogu koju je imala od antičkih vremena u izgradnji duhovnog profila jednog naroda.




U slavu srpske despotice i zadužbinarke Angeline Branković – Prepodobne mati Angeline, novu nagradu na našoj književnoj sceni ustanovili su Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Kulturno prosvetna zajednica Opštine Sečanj u saradnji sa Eparhijom sremskom i Radio televizijom Vojvodine, uz podršku Matice srpske.

Novoustanovljna Književna nagrada DESPOTICA MATI ANGELINA dodeljuje se za najbolju objavljenu knjigu na srpskom jeziku u 2012. i 2013. godini (do isteka Konkursa 1. avgusta).

Po objavi Konkursa stiglo je preko četrdeset knjiga različitih žanrovskih opredeljenja...

 

Đorđe Nikolić (1949) poreklom je iz sela Rabrova, kod Oplenca. Potiče iz doma episkopa američko-kanadskog Dionisija. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka emigrirao je u Ameriku. Posle sticanja magisterija, završio je doktorske studije slavistike na Northvestern univerzitetu i nastavio da radi na doktorskoj disertacoji o srpskoj emigrantskoj poeziji. Jedan je od osnivača Upravnog odbora poznatog čikaškog Centra za poeziju u kome svakog meseca pod okriljem jednog od najznačajnijih muzeja na svetu, čuvenog čikaškog Art instituta, nastupaju najveći američki i svetski pisci, čime je uveo u repertoar i ćirilicu i srpske književnike koji gostuju u programima. Književni salon Nikolić u Čikagu godinama je poznato stecište čuvenih svetskih pisaca kao što su Josif Brodski, Česlav Miloš, Andrej Voznesenski, Čarls Simić...
Među dobitnicima je prvih nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u saradnji i jačanju veza matične države sa dijasporom.
Živi i radi u Čikagu, gde je predsednik Srpske narodne biblioteke i redovni član najvećih američkih književnih akademija i udruženja, oba američka PEN centra, srpskog i ruskog PEN-a i Udruženja književnika Srbije.
Bavi se i prevođenjem, a njegova poezija prevođena je na engleski, italijanski, španski, rumunski i makedonski jezik...
Dobitnik je mnogih književnih nagrada – RISTO RATKOVIĆ, DUŠAN VASILJEV, LENKIN PRSTEN, JEFIMIJIN VEZ, ORDEN VUKA KARADŽIĆA itd...
Njegova poezija je predstavljena na engleskom jeziku i u američkoj Antologiji 20. veka u kojoj su zastupljeni pisci koji su u prošlom veku stvarali u saveznoj državi Ilinois, uključujući nobelovca Ernesta Hemingveja i brojne laureate Pulicerove nagrade...

Zbirka „Vi niste od ovoga sveta“ je Nikolićeva deseta knjiga poezije, za koju kaže da je njegova hodočasna knjiga kojom vraća dug otadžbini, rodu, jeziku i veri....