JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Uručena Književna nagrada DESPOTICA MATI ANGELINA


Novoustanovljena Književna nagrada DESPOTICA MATI ANGELINA uručena je 12. avgusta u manastiru Krušedolu. Prvi dobitnik je Đorđe Nikolić. Kako Nikolić nije bio u mogućnosti da prisustvuje dodeli, nagradu je u njegovo ime, iz ruku akademika Matije Bećkovića, primio Dragan Stanić, predsednik Matice srpske. Nikoliću će nagrada biti uručena na jesen.

Nagradu su ustanovili Banatski kulturni centar i Kulturno prosvetna zajednica Opštine Sečanj, u saradnji sa Pravoslavnom eparhijom sremskom i Radio-televizijom Vojvodine, a uz podršku Matice srpske.

Odluku o dodeljivanju Književne nagrade DESPOTICA MATI ANGELINA Đorđu Nikoliću, književniku iz Čikaga, za knjigu „Vi niste od ovoga sveta” (Srpska književna zadruga, 2012), jednoglasno je  doneo žiri u sastavu: Sofija Ljukovčan, urednik i autor u Umetničkom programu RTV Vojvodine (predsednik), Biljana Krstić, vokalni solista, istraživač u  domenu narodnog stvaralaštva i  muzički urednik u Radio Beogradu, Milan Nenadić, književnik, Milica Jeftimijević Lilić, književnik i potpredsednik Udruženja književnika Srbije, i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.


Dragan Stanić, predsenik Matice srpske, u ime Đođa Nikolića, primio je iz ruku akademika Matije Bećkovića, prvog dobitnika Svetske pravoslavne književne nagrade Bogorodica Trojeručica”. Književnu nagradu DESPOTICA MATI ANGELINA koju čine Povelja, ikona Prepodobne mati Angeline, rad Silvije Vlahović, umetnička slika Vere Zarić i dar Galerije Matice srpske. Nagrada će Nikoliću biti uručena na jesen u Matici srpskoj.

Prisutnim se obratio i blagoslovio skup Njegovo Preosveštenstvo vladika sremski Vasilije
Pesmu zlatnu majke Angeline”, himnu manastira Krušedola, otpevala je Biljana Krstić uz pratnju Hora Sveti Nikolaj srpski iz Nove Pazove
Stihove Đorđa Nikolića iz knjige „Vi niste od ovoga sveta” govorila je Gordana Đurđević Dimić, prvakinja Srpskog narodnog pozorišta.
Uručenje Nagrade održano je nakon Svete Arhijerejske Liturgije koja je služena povodom manastirske slave – Dana Prepodobne mati Angeline.


Knjiga „Vi niste od ovoga sveta“, prema obrazloženju žirija, po sadržaju, porukama i duhovnom obilju koje čuva u predstavljenom svetu poniklom na srpskoj istorijskoj i duhovnoj baštini, među četrdesetak knjiga, izdvojila se srodnošću poetike autora Đorđa Nikolića i koncepcije Književne nagrade DESPOTICA MATI ANGELINA.


Zbirka „Vi niste od ovoga sveta“ je Nikolićeva deseta knjiga poezije, za koju kaže da je njegova hodočasna knjiga kojom vraća dug otadžbini, rodu, jeziku i veri...


Prilog za Dnevnik RTV-a:


  Njegovo Preosveštenstvo vladika sremski Vasilije služi Svetu Arhijerejsku Liturgiju 
na Dan Prepodobne mati Angeline u Krušedolu.
Celivanje moštiju Prepodobne mati Angeline.
Rezanje slavskog kolača.
Umetnički program povodom uručenja nagrade DESPOTICA MATI ANGELINA.
Njegovo Preosveštenstvo vladika sremski Vasilije.
Pesmu zlatnu majke Angeline” izvodi Biljana Krstić
uz pratnju Hora Sveti Nikolaj srpski” iz Nove Pazove
Biljana Krstić.
Akademik Matija Bećković govorio stihove svoje pesme Bogorodica Trojeručica”.
Matija Bećković je prvi dobitnik Svetske pravoslavne književne nagrade Bogorodica Trojeručica” koju je ustanovio Đorđe Nikolić, dobitnik Književne nagrade Despotica mati Angelina”.
Matija Bećković uručuje Povelju Književne nagrade Despotica mati Angelina” predsedniku Matice srpske Draganu Staniću na čuvanje do dolaska laureata Đorđa Nikolića na jesen.
Matija Bećković, Radovan Vlahović i Dragan Stanić sa darovima za laureata Đorđa Nikolića: ikonom Prepodobne mati Angeline (rad Silvije Vlahović) i Poveljom.
Obraćanje predsednika Matice srpske Dragana Stanića.
Prepodobna mati Angeline srpska, rad Silvije Vlahović, dar za laureata Đorđa Nikolića.
Hor Sveti Nikolaj srpski” iz Nove Pazove, dirigent Tamara Pajdić.
Stihove Đorđa Nikolića iz knjige „Vi niste od ovoga sveta” govorila je Gordana Đurđević Dimić, prvakinja Srpskog narodnog pozorišta.
Predsednik Matice, akademik Bećković, sveštenstvo...
Vladike Longin i Vasilije.
Dragana Slijepčević, predsednik Kulturno prosvetne zajednice Opštine Sečanj.
Publika na svečanom uručenju nagrade.
Publika na svečanom uručenju nagrade.
Publika.
U kabinetu vladike Vasilija.
Dragan Stanić, Matija Bećković i vladika Vasilije.
Radovan Vlahović: sećanje na pokojnog igumana manastira Krušedola oca Damaskina.
Biljana Krstić, Radovan Vlahović, Isidora Bobić, Ileana Ursu, Jovana Vlahović...
Radovan Vlahović, Milica Jeftimijević Lilić, Dragan Stanić, Matija Bećković, Ileana Ursu i Milan Nenadić.
Sofija Ljukovčan, predsednica žirija, potpisuje Povelju za Đorđa Nikolića.
Sofija Ljukovčan i Matija Bećković razgledaju Povelju. 

Milica Jeftimijević Lilić, potpredsednik Udruženja književnika Srbije i član žirija za nagradu DESPOTICA MATI ANGELINA, i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.
Sofija Ljukovčan i Biljana Krstić, predsednica i članica žirija.
Biljana Krstić.
Milan Nenadić, član žirija za nagradu DESPOTICA MATI ANGELINA, sa suprugom Ileanom Ursu Nenadić i Draganom Stanićem u manastirskoj porti.

Radovan Vlahović, osnivač manifestacije SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE, nakon održanog programa, izjavio je za emisiju RTV-a autorke Sofije Ljukovčan: „Kad sam se, pre trideset godina, kao mlad i pobunjen pisac, našao u porti ovog manastira, u blizini Svete majke Angeline, u želji da doživim ubrzano moralno zrenje kao sluga i napoličar ovoga manstira, osetio sam priziv Svetnje i želju da jednoga dana napravim književnu manifestaciju koja će biti vezana za ime naših svetih Brankovića. Godinama sam to nosio u sebi kao nedosanjani san, a na svim mojim putovanjima i hodočašćima sam se sretao sa nevidljivim znacima i simbolima za koje verujem da mi ih je slala despotica Angelina Branković. Na tom putu sam doživljavao razna ozarenja i sretao ljude koji su u sebi nosili slične ideje, emocije i sličnu ljubav koja nas je ujedinila da istrajemo u nastojanjima da ova manifestacija uspe. Moj san je postao stvarnost. Bogu hvala.



Više fotografija možete videti ovde:

Uručene Nagrade SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE


Nagrade SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE za najbolju pesmu na temu „Lepota koja svet spasava“ uručene su 11. avgusta 2013. godine u Sečnju. Prvonagrađeni je Boško Lomović, drugonagrađeni je Manojle Gavrilović, a treću nagradu ponela je pesma Dragice Beke Savić.

Od ukupno 115 pesama pristiglih na konkurs, žiri je odabrao, uključujući prvonagrađene, deset pesnika u uži izbor.


Nagrade SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE za najbolje pesme dobitnicima je uručila predsednica žirija Sofija Ljukovčan u porti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija u Sečnju, kada su odabrani pesnici govorili stihove: prvonagrađeni Boško Lomović, pesmu drugonagrađenog Manojla Gavrilovića, koji je bio sprečen da dođe, kazivala je dramska umetnica Gordana Đurđević Dimić, zatim trećenagrađena Dragica Beka Savić, potom Ljubica Verbič, Renata Komljenović, Biljana Dimitrijević Martinov, Danijela Jevtić, Ljiljana Fijat i Isidora Bobić. U uži izbor ušla je i pesma Desanke Ristić koja je, takođe, bila sprečena da dođe. 



U okviru programa nastupio je Hor „Sveti Nikolaj srpski“ iz Nove Pazove (dirigent Tamara Pajdić) koji je izveo pesmu „Pesma zlatna majke Angeline“. 



Održana je promocija knjige „Vi niste od ovoga sveta“ Đorđa Nikolića iz Čikaga koja je ponela Književnu nagradu DESPOTICA MATI ANGELINA; stihove Đorđa Nikolića kazivala je dramska umetnica, prvakinja Srpskog narodnog pozorišta, Gordana Đurđević Dimić.


Izložba slika „Prizori praskozorja Nove Altamire“ Aleksandra Bjelovuka iz Vukovara otvorena je u Kulturnom centru Opštine Sečanj. Na izložbi govorili: Sretenka Čaović, predsednica SKD Prosjveta - pododbor Borovo, Aleksandar Bjelovuk, autor, Radovan Vlahović i Dragana Slijepčević.

A na samom kraju prikazan je film „Krušedol – petsto godina u dvanaest slika“ Radio televizije Vojvodine.


Večernje Bogosluženje u hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija služio je jerej Ivan Mučalov.

Odluku o nagradama SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE je doneo žiri u sastavu:
Sofija Ljukovčan, urednica i autorka  Umetničkog programa RTV-a (predsednik)
Dragana Slijepčević, predsednica Kulturno prosvetne zajednice opštine Sečanj
Danijela Aleksić, profesorica srpskog jezika i književnosti
Dragan Batinić, književnik i novinar
Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra

Književnu manifestaciju „Sija knjiga majke Angeline“posvećenu liku i delu srpske despotice i zadužbinarke Angeline Branković – Prepodobne mati Angeline, po treći put su organizovali Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa Kulturno prosvetna zajednica opštine Sečanj, u saradnji sa Eparhijom sremskom i Radio televizijom Vojvodine, uz podršku Matice srpske.

Umetnički program i svečana dodela Nagrada SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE
u porti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija u Sečnju. 
Hor „Sveti Nikolaj srpski“ iz Nove Pazove, pod vođstvom Tamare Pajdić,
„Pesmom zlatnom majke Angeline“ započeo program.
Dragana Slijepčević, predsednica Kulturno prosvetne zajednice opštine Sečanj
i član žirija za nagradu SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE.
Sofija Ljukovčan, urednica i autorka Umetničkog programa RTV-a
predsednica žirija za nagradu SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE.
Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra
i član žirija za nagradu SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE. 
Domaćin jerej Ivan Mučalov.
Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica, prvakinja Srpskog narodnog pozorišta,  kazivala je stihove Đorđa Nikolića.
Dragana Slijepčević, Sofija Ljukovčan, Gordana Đurđević Dimić i Senka Vlahović Filipov.
Sofija Ljukovčan, predsednica žirija,
uručuje Nagradu SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE Bošku Lomoviću.
Prvonagrađeni Boško Lomović kazivao stihove svoje pesme "Balada o trešnji".
Sofija Ljukovčan, predsednica žirija,
uručuje Nagradu SIJA KNJIGA MAJKE ANGELINE Dragici Beki Savić.
Trećenagrađena Dragica Beka Savić.

Ljubica Verbič iz Ljubljane.
Isidora Bobić.
Renata Komljenović.
Ljiljana Fijat.
Danijela Jevtić.
Biljana Dimitrijević Martinov.

Pesnici i publika.
Gosti iz Vukovara.
Publika.
Projekcija filma „Krušedol – petsto godina u dvanaest slika“ Radio televizije Vojvodine.
Film govori o istoriji manastira i njegovim ktitorima svetim Brankovićima.
Izložba slika „Prizori praskozorja Nove Altamire“ Aleksandra Bjelovuka iz Vukovara. Govorili: Sretenka Čaović, predsednica SKD Prosjveta - pododbor Borovo, Aleksandar Bjelovuk, autor, Radovan Vlahović i Dragana Slijepčević.
Publika na otvaranju izložbe.
Bjelovuk za RTV.
Jerej Ivan Mučalov - izjava za emisiju RTV-a o manifestaciji.
Prvonagrađeni Boško Lomović - izjava za emisiju RTV-a o manifestaciji.
Mlada pesnikinja Isidora Bobić, studentkinja književnosti, za RTV.

Više fotografija možete videti ovde: