JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

KONKURS ZA OBJAVLJIVANJE PRVIH KNJIGA MLADIH AUTORA 2014.

Konferencija za štampu povodom objavljivanja konkursa 12. 3. 2014. u Opštini Kikinda.
Na fotografiji: Stanislava Hrnjak, Senka Vlahović Filipov, Dragan Batinić i Radovan Vlahović.

Opština Kikinda i Banatski kulturni centar (BKC) raspisuju konkurs za objavljivanje tri prve knjige mladih autora do 30 godina koje BKC tradicionalno objavljuje uz podršku Opštine Kikinda.

Konkurs se odnosi na autore koji su sa teritorije Opštine Kikinda i iz dijaspore i koji da sada nisu objavili ni jednu knjigu. Autori konkurišu sa rukopisima od kojih će žiri u sastavu: predsednik Dragan Batinić (književnik i novinar), Stanislava Hrnjak (članica Opštinskog veća zadužena za kulturu) i Radovan Vlahović (književnik i direktor BKC-a), odabrati dva rukopisa autora sa teritorije Opština Kikinda i jedan rukopis autora iz dijaspore za obajvljivanje knjiga (do 64 strane, A5 formata) u ediciji PRVA KNJIGA Banatskog kulturnog centra.

Propozicije konkursa: rukopise (poezija, proza, esej ili književna kritika), biografiju autora i kontakt podatke (adresa, mejl, telefon) slati u tri primerka u štampanoj formi i u jednom primerku u elektronskoj formi na CD-u na adresu: Banatski kulturni centar, JNA 35, 23273, Novo Miloševo.

Konkurs je otvoren od 12. 3. 2014. do 1. 7. 2014. godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni 1. 9. 2014. godine, a knjige će se pojaviti na 59. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga krajem oktobra 2014. godine.

Za sve dodatne informacije obratiti se na e-mail: banatskikulturnicentar@gmail.com ili na telefon +381 (0) 23/783 – 155.

Predstavljanje knjige VALCER NA KROVU Tatjane Crnjanski u Kanadi

Predstavljanje knjige 
Valcer na krovu Tatjane Crnjanski
u izdanju BKC-a
održano je
7. marta 2014, u SKUD Oplenac, Misisaga, Kanada

O knjizi govorili: Radovan Gajić, književnik i pesnik, i autorka
U programu učestvovali: Dragana Živić Ilić, Ksenija Vučević, Zorica Mišić
Gost večeri: Ranko Radović

 Tatjana Crnjanski, autorka.



Tatjanine zjenice kao riblje oko hvataju kadrove po uglovima, na pučini, u zamagljenom taksiju, u kuhinji. Priče puni mnoštvom slika. Scene nam postavlja filmski. Dok Vuk leži na prljavom podu prema njemu nadiru mravi što nose komade hrane daleko veće od sopstvenog tijela. Spomenutim načinom su predstavljeni susreti sa nepoznatim i mračnim likovima, pri čekanju taksija i autobusa. Likovi se dovode u ovu ili onu vezu, da bi opet na kraju zaključak i poentu ostavljala nama. Sitni detalji bljesnu u priči kako bi je učinili zanimljivijom ili će Tatjani ti detalji zatrebati u toku radnje, prilikom zapleta ili kraja. Većina njenih stilskih figura su neobični epiteti i poređenja, ali su vrlo dobro upriličene i hiperbole, simboli, personifikacije, epitafi...
U svojoj drugoj zbirci pripovjedaka Tatjana Crnjanski priča iskreno i otvoreno. Čini to dobrom filozofskom konstrukcijom, porukama i željama. Stil i lirski izrazi se otvaraju pred njom, pri čemu se tek očekuje nadolazeći fond i njegovo permanentno obogaćivanje.

Izvod iz recenzije
Borislav Janković - Boro

Književnik Radovan Gajić.

Pesnik Ranko Radović.


Pročitajte tekst o ovom događaju i o knjizi na sajtu srpskih Novina iz Toronta: http://www.novine.ca/arhiva/2014/1391/zajednica_Valcer_Tatjana_Crnjanski.asp

TIHA VEĆINA Dijane Subotički u Domu omladine Beograda

6. marta 2014. u Domu omladine Beograda, u Tribinskoj sali
povodom Dana žena, 8. marta
predstavljena je knjiga

„TIHA VEĆINA:  Životne priče političarki iz Srbije”
Dijane Subotički
u izdanju Banatskog kulturnog centra i UG „PostPesimisti Kikinde”


Govorili: recenzent prof. dr Jovica Trkulja, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Snežana Stojanović- Plavšić, poslanica u Skupštini Srbije iz URS, Zlata Đerić, poslanica u Skupštini Srbije iz NS, Sofka Vasiljković, zam. predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine,  Radovan Vlahović, urednik knjige, Dijana Subotički, autorka knjige, i moderatorka, Senka Vlahović- Filipov iz Banatskog kulturnog centra.