JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

POZIV ZA PESNIKE - Šesti Evropski Fejsbuk pesnički festival

Pozivamo pesnike iz svih evropskih zemalja da učestvuju na šestom EVROPSKOM FEJSBUK PESNIČKOM FESTIVALU, koji će se održati 18. i 19. aprila 2015. godine u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 21. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

EVROPSKIM FEJSBUK PESNIČKIM FESTIVALOM želimo da pokažemo da je poezija univerzalna tvorevina ljudskog duha koja ne priznaje granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.

Cilj Festivala je da se pesnici koji sarađuju na Fejsbuku sretnu i lično upoznaju na Festivalu, čuju jedni druge dok govore stihove i pretvore svoju virtuelnu komunikaciju, u oblasti književnosti, u stvarnu. Pesnici koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju festivalu moći će da učestvuju virtuelnim putem preko fejsbuka postavljanjem svoje pesme na zidu stranice Festivala na fejsbuku koja glasi: Evropski Fejsbuk pesnički festival.

Način prijavljivanja za učešće na Festivalu: poslati jednu neobjavljenu pesmu na maternjem jeziku i lične podatke (ime, prezime, adresa, telefon) do 25. 03. 2015. godine na e-mail: fejsbukfestival@gmail.com (Molimo pesnike da u prijavi navedu da li će prisustvovati Festivalu ili će učestvovati preko Fejsbuka. Raspored učešća pesnika za 18. i 19. april, kao i tačan program Festivala, biće blagovremeno objavljen.)

Žiriranje pesama, koje budu prispele na ovogodišnji konkurs, će se vršiti dvostepeno. Pobednici prethodnih pet Festivala će odabrati pesme koje će ući u uži izbor (svaki član prvostepenog žirija odabira po 5 pesama), dok će drugostepeni žiri iz užeg izbora odabrati glavnog pobednika Festivala.

Članovi prvostepenog žirija: Branka Korać (Holandija), Ines Peruško Rihtar (Hrvatska), Vesna Konc Marjanović, Jelena Ćirić (Češka), Maja Korolija, Mitko Gogov (Makedonija), Bogdanka Rakić (Nemačka), Grupa Poeziranje, Elena Askarova (Rusija), Mensur Ćatić (BIH).

Članovi drugostepenog žirija: Simon Grabovac (predsednik), dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović.

Pesme koje uđu u uži izbor biće štampane u posebnoj knjizi, dok će najbolji pesnik dobiti, kao glavnu nagradu, štampanje samostalne zbirke pesama. Sve pesme pristigle na konkurs biće objavljene u zajedničkom zborniku.

Pravo učešća na Festivalu imaju svi koji pišu poeziju bez ograničenja – starosnog, polnog, verskog, nacionalnog, profesionalnog...

Za učešće na petom EVROPSKOM FEJSBUK PESNIČKOM FESTIVALU 2014. godine prijavilo se preko 400 pesnika iz 20-ak zemalja sveta, od toga je oko 150 pesnika lično učestvovalo na Festivalu, a ostali su učestvovali putem Fejsbuka.

Za sve informacije možete zvati na telefon +381 (0) 23/783-155 ili postaviti pitanje putem e-mail: fejsbukfestival@gmail.com