JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Knjige BKC-a na Sajmu srpske knjige u Temišvaru

Banatski kulturni centar biće jedan od izlagača na predstojećem Mini sajamu srpske knjige u Temišvaru 4. i 5. novembra 2016. godine u Savzu Srba u Rumuniji u okviru manifestacije Mesec srpske kulture.


Na Mini sajamu knjiga ove godine učestvuju izdavači iz Vojvodine, shodno odluci organizatora Saveza Srba u Rumuniji da svake godine predstavi izdavače iz Srbije po regionima.
   U okviru sajma održaće se srpsko-rumunsko književno veče u okviru kojeg će nastupiti i predstavnici Banatskog kulurnog centra:
- Viktor Škorić, književnik, autor Banatskog kulturnog centra, i urednik elektronskog časopisa za književnost i umetnost mladih REZ u izdanju Banatskog kulturnog centra, i
- Jovana Vlahović, saradnik BKC-a u kulturnoj i izdavačkoj produkciji.
Viktor Škorić će nastupiti kao autor, a Jovana Vlahović govoriće stihove Radovana Vlahovića, književnika i direktora Banatskog kulturnog centra.
Banatski kulturni centar izložiće na Mini sajmu u Temišvaru najnovija izdanja iz svoje produkcije koja broji oko 50-ak naslova godišnje.
Izdavačka produkcija BKC-a karakteristična je po objavljivanju savremene poezije i proze, prevodilaštvu sa srpskog na strane jezike i obratno, objavljivanju prvih knjiga mladih autora, objavljivanju monografija i naučnih studija, i negovanju zavičajne tradicije i stvaralaštva...  Rad BKC-a odlikuje delovanje sa lokalnog nivoa na globalni kroz umetnost i književnost, kao i negovanje tradicije i koncepta istorijskog multikulturalnog Banata. 

Knjige BKC-a u ruke!

Predstavljanje Banatskog kulturnog centra na proteklom 61. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, održanog od 23. do 30. 10. 2016. pod sloganom Knjige u ruke!, obeležilo je izlaganje 47 novih naslova objavljenih u proteklih godinu dana, dok je deo tih naslova i promovisan u okviru dve promocije organizovane na sajmu.

Štand BKC-a.



Izdavačka produkcija BKC-a karakteristična je po objavljivanju savremene poezije i proze, prevodilaštvu sa srpskog na strane jezike i obratno, objavljivanju prvih knjiga mladih autora, objavljivanju monografija i naučnih studija, i negovanju zavičajne tradicije i stvaralaštva...  

Spisak novih BKC-a objavljenih između dva sajma možete videti ovde:
http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/search/label/BKC%20NA%20SAJMU%20KNJIGA

Nova izdanja knjiga Banatskog kulturnog centra promovisana su na sajmu 26. i 28. 10. 2016. godine.


PROMOCIJE NOVIH IZDANJA NA SAJMU KNJIGA


26. 10. 2016. održana je zajednička promocija novih izdanja sledećih autora: Radovan Vlahović („Bapa”), Simon Grabovac („Loža), Vojislav Milutin („Službena beleška”), Anica Garić („Kada se oko boji vrane”), Marina Bogdanović („Kruženja bez obličja”), Milorad Stamenković i Branislav Gulan („OBEĆANJA I OČEKIVANJA). 

Pored ovih autora pomenute su i knjige autora: Nikola Kitanović („Moj anđele“ i „Vevericavuk“), Mile Klepić („Iluzionisti”), Snežana Šakić Vukadinović („Glad i jedan glagol”), Ljubica Verbič („Hrast i kamen”), Miodrag Nadlački („Vremeplov: Knjiga crteža”), Dragica Oličkov („Rođeni moji”) i Olga Jerinkić („Mamutica Kika i druge priče za decu”).

Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, pozdravio je autore i goste.

Senka Vlahović Filipov, moderator programa.

Prof. dr Miomir Milanković govorio je o novom 
romanu Radovana Vlahovića „Bapa.

O knjizi pesama „Loža” Simona Grabovca govorio je Franja Petrinović.

 Vojislav Milutin.

Marina Bogdanović.

Milorad Stamenović.


28. 10. 2016. održana je i druga zajednička promocija autora Banatskog kulturnog centra: Mirjana Brković i Jovana Milanko („Paštrovski album”), Nataša Bundalo Mikić („Lakovane bele cipele”), Viktor Škorić („Magle, noći i žice: Eseji o Dušanu Vasiljevu”), Ivana Papeš Bogosavljev („Mama, slušaj!”), Slobodan Panić („Tamo gde nemiri prestaju: Osvajanje slobode”), Snežana Aleksić Stanojlović („Oranica”), Violeta Katarina Bjelogrlić („Dimenzija demencija”), Slaviša Krstić („Nadrealni foto-album”).


Predstavljene su i knjige mladih autora Banatskog kulturnog centra kojima su knjige na osnovu konkursa objavljene u Ediciji PRVA KNJIGA uz podršku Grada Kikinde: Ana Kovačević („Varovi moga broda”), Srđan Sivčev („Bioskopi i filmski život u Velikoj Kikindi od 1905. do 1941. godine”) i Marko Milošev („Velika Kikinda od 1918 do 1929.)”

 Mirjana Brković.

 Nataša Bundalo Mikić.

Slobodan Panić.

Ana Kovačević.

Srđan Sivčev.


Marko Milošev.

Ivana Papeš Bogosavljev.

Slaviša Krstić.


Violeta Bjelogrlić.

Viktor Radun, gost pesnik, autor Intelekte iz Valjeva.



Više fotografija sa promocija i sa štanda Banatskog kulturnog centra 
možete pogledati ovde:

Branislavu Gulanu, autoru Banatskog kulturnog centra, po drugi put nagrada za životno delo


Branislav Gulan, novinar i publicista, autor dve knjige u izdanju Banatskog kulturnog centra (Sudbina oduzete imovine” i Obećanja i očekivanja”), dobitnik je nagrade za životno delo po drugi put ove godine, ovog puta od strane Saveza novinara Srbije i Crne Gore. Gulan je na Međunarodnom festivalu novinara, koji je održan u Bogatiću, takođe dobio nagradu za životno delo.

Nova Đurić, Branislav Gulan, Vukman Vidaković

„Nagradu su zaslužili novinari sa velikim radom, iskustvom i uticajem, kako u svojim sredinama, tako i na opštem planu. Njihovi tekstovi, ukupni rad i angažman pokazuju neprekinutu istrajnost i traganje za profesionalnom istinom“, navedeno je u obrazloženju žirija u sastavu: Gordana Eror, Dušan Davidović i Živojin Rakočević.

U novinarskom istraživačkom radu dugom četiri decenije Gulan je objavio više desetina hiljada tekstova u listovima gde je radio, ponajviše u kući „Borba”, Privrednoj komori Jugoslavije i Srbije, novosadskom „Dnevniku”, a autor je i oko 150 stručnih i naučnih radova na savetovanjima širom sveta. Objavio je više od 20 knjiga.

Pored Branislava Gulana, nagradu su dobili i Vukman Vidaković i Novica Đurić.

Nagrada za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore se dodelјuje za ukupan rad u novinarstvu i sastoji se od diplome i zlatnog prstena.

BKC u fokusu

Projekat „BKC u fokusu” je deo aktivnosti projekta „Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu” – na osnovu odluke Ministarstva kulture i informisanje Republike Srbije.

Ministarstva kulture je u 2016. godini raspisalo konkurs Gradovi u fokusu u cilju decentralizacije kulture u Srbiji, na kojem je projekat Opštine Novi Bečej ocenjen kao najbolji i doneo Opštini Novi Bečej titulu „Grada u fokusu” za narednu godinu.


BKC u fokusu” u okviru velikog projekta, koji uključuje sve kulturne institucuje u opštini, podrazumeva sledeće kulturološke aktivnosti u 2016/2017. godini:

novembar 2016. 
5. novembar - U ČAST SIME CUCIĆA
26, 27. novembar - PESNIČKA REPUBLIKA 

decembar 2016
RODNO MESTO TEODORU U ČAST

2017.
MEĐUNARODNA IZLOŽBA ILUSTRACIJA SA BOOKILL FEST-A I SA BIJENALA IZ BRATISLAVE
MEĐUNRODNI FESTIVAL UMETNIČKOG STVARALAŠTVA OSOBA SA POSEBNIM POTREBAMA
SVEČANA AKADEMIJA U ČAST PORODICA LAZAREVIĆ I BRANKOVIĆ NA ARAČI

Najveći deo aktivnosti biće realizovan u novom prostoru Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu (ul. JNA 35).

Jesenja razglednica ili u dvorištu BKC-a.
Galerija Banatskog kulturnog centra.
Biblioteka Banatskog kulturnog centra.
Stalna prodajna postavka izdanja BKC-a.