JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Ambasadorka Slovačke otvara izložbu ilustracija u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu

NJ. E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, otvoriće izložbu „Nagrade dečjeg žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi 1993-2015” u Banatskom kulturnom centru 19. aprila u 13 časova u okviru programa „BookILL fest u fokusu”.



BookILL fest u fokusu” je manifestacija koju Banatski kulturni centar organizuje u okviru projekta „Gradovi u fokusu”, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Novi Bečej, čiji je cilj da se ilustracije iz čitavog sveta sa novosadskog Festivala ilustracije knjige BookILL fest” prikažu i u Novom Miloševu.

Festival ilustracije knjige BookILL fest” tradicionalno organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u okviru Salona knjige. Na ovom festivalu svake godine budu otvorene dve izložbe: izložba ilustracija odabranih na osnovu konkusa BookILL fest-a” i gostujuća izložba sa Bijelana u Bratislavi. 19. aprila će obe izložbe biti otvorene u Novom Miloševu.

O izložbi Nagrade dečjeg žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi 1993-2015 koju otvara ambasadorka Dagmar Repčekova, će govoriti i Marian Potrok iz Bibiane iz Bratislave i Pavel Babka, direktor galerije Babka iz Kovačice. Goste će pozdraviti predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimovića prisutnim će se obratiti i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, publicista Dušan Dejanac i drugi...

Međunarodna ustanova umetnosti za decu Bibiana organizuje prestižno Bijenale ilustacije u Bratislavi, koje postoji već 50 godina i ima svetski renome u svetu ilustracije. Na poslednjem proteklom BIB-u 2015. učestvovalo je 355 ilustratora iz 50 zemalja. Izloženo je 2426 ilustracija koje su objavljene u 441 knjizi.

Ilustracije sa ovog bijenala koje je od 1993. do 2015. nagrađivao žiri koji čine deca ‒ upravo oni kojima su ilustracije i namenjene – biće stavljene javnosti na uvid uporedo sa ilustracijama BookILL fest-a” koje bira stručni žiri. Na posetiocima ovih izložbi ostaje da procene kako ilustracije za decu vrednuju odrasli, a kako sama deca... 


Na drugoj izložbi „Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017 mogu se videti preko 100 ilustracija iz Srbije i brojnih država sveta koje je odabrao žiri BookILL fest-a” u proteklih 6 godina. Povodom ove izložbe objavljena je knjiga Ilustracija govori sve jezike: Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017” koju je priredila Senka Vlahović Filipov.